Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) anunță despre lansarea campaniei de informare “Fii eficient! Contribuie la dezvoltarea durabilă a statului!”. Scopul acesteia este de a informa cetățenii Republicii Moldova, persoane fizice și juridice,  despre  mecanismele statului  privind susținerea proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile.
Directorul general al AEE, Alexandru Ciudin spune că, la momentul de față, circa trei sferturi din necesitățile energetice ale Republicii Moldova sunt acoperite din import.

“În această situație, dar și ținând cont de tendințele la nivel mondial, producerea energiei din surse regenerabile la nivel local este o prioritate pentru stat. În acest sens, Parlamentul a adoptat Legea Nr.10 din 26.02.2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile,  care prevede aplicarea a trei scheme de sprijin ce au scopul de a spori interesul investitorilor față de astfel de proiecte”, precizează Alexandru Ciudin.

Actualmente, statul încurajează doritorii să producă energie din surse regenerabile prin  intermediul a trei mecanisme.

 

Energie electrică verde pentru consum propriu:

Contorizare Netă – Acest mecanism vizează consumatorii finali. Deţinătorii centralelor electrice, care produc energie regenerabilă pentru uz propriu și care au încheiat cu furnizorul un contract de furnizare a energiei electrice la preţ reglementat, vor beneficia de mecanismul de contorizare netă.

Beneficii directe: Consumatorii finali care vor produce energie regenerabilă pentru consum propriu își pot reduce considerabil factura pentru energia electrică sau pot deveni independenți de furnizor.

 

Energie regenerabilă cu scop comercial:

Tarife fixe – Această schemă de suport este orientată spre producătorii care dețin o centrală electrică cu o putere cumulată ce depășește 10 kW. Schema respectivă este orientată spre producătorii mici, care intenționează să investească în capacități de generare cu limita cuprinsă între 10 kW și 4 MW pentru instalații eoliene, 1 MW pentru alte tipuri de unități de generare, precum sunt cele fotovoltaice, hidroelectrice și instalații de cogenerare pe biomasă și biogaz.

Preț fix – Această schemă de sprijin vizează producătorii care vor să investească în centrale cu o capacitate mai mare de 4 MW pentru instalații eoliene și 1 MW pentru instalațiile fotovoltaice și de cogenerare pe biogaz. Statutul de producător este oferit prin intermediul licitațiilor organizate de Guvern.

Beneficii directe: Producătorii de energie din surse regenerabile care vor utiliza schemele – Tarif fix sau Preț fix - vor beneficia de achiziționarea întregului volum de energie regenerabilă produs timp de 15 ani la tarife stabilite sau la prețuri negociate prin licitații. Tarifele sunt revizuite cu periodicitatea de un an.

 

Tarifele fixe la energia electrică produsă din surse regenerabile sunt:

·         instalaţiile fotovoltaice – 1.88 lei/kWh;

·        instalațiile eoliene – 1.55 lei/kWh;

·         instalațiile hidroelectrice – 0.97 lei/kWh;

·        instalațiile de cogenerare pe biogaz – 1.84 lei/kWh;

·        instalațiile de cogenerare pe biomasă solidă – 1.96 lei/kWh.

 

Obligațiile producătorilor: Producătorii sunt obligați să pună în funcţiune o centrală electrică în termen de 36 de luni de la anunţarea rezultatelor licitaţiei și să utilizeze echipament nou fabricat sau nu mai vechi de 24 de luni.

“An de an,  numărul cetățenilor Republicii Moldova care produc energie din surse regenerabile este tot mai mare. Oricum, încă nu ne putem  mândri cu un interes sporit față de acest domeniu. Va dura ceva timp, dar suntem siguri  de rezultate frumoase. Statul a elaborate aceste mecanisme anume, pentru a încuraja populația să devină producători de energie verde și, astfel, să contribuie la dezvoltarea durabilă a țării și, de ce nu, a planetei”,  mai spune directorul general al AEE.

Pentru mai multe detalii accesați:

https://www.youtube.com/watch?v=cdhjpFV_BSg

www.aee.gov.md